![]() ![]()
Gotländsk saffranspannkaka
Mmm. Det här är en riktigt lyxig efterrättsvariant från Gotland. Serveras traditionellt med vispad grädde och salmbärssylt. Men det går bra med hallon-, Recept för cirka 12 personer:
Till gröten:
8 dl vatten
Till smeten:
Gör så här:
Koka gröten: Blanda vatten, grötris, salt och smör eller margarin i en stor kastrull och koka upp. Koka under lock i 10 minuter. Tillstätt sedan mjölk och kanelstång och koka upp igen - passa bara så att gröten inte kokar över. Koka sedan på mycket svag värme tills vattnet är borta, cirka 40 minuter. Rör då och då. Låt gröten svalna, den ska hellre vara för kall än för varm. (Alternativt köper du gröt för cirka 10 personer.)
Gör smeten: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en långpanna. Blanda den avsvalnade gröten med ägg, socker, hackad mandel och saffran till en smet. Späd med mjölk om gröten är väldigt fast i konsistensen så att det blir en lagom lös smet. Bred ut smeten i långpannan och grädda saffranspannkakan i ugn i cirka 30 minuter eller tills pannkakan har fått en fin ljusbrun färg. Låt saffranspannkakan svalna lite innan den serveras, den är godast ljummen. Läsarkommentarer
![]()
![]() 2 april 2016
Skriv din kommentar här! ![]() ![]() ![]() 20 december 2014
Idag odlas t.o.m saffran lokalt - på Gotland. ![]() ![]() ![]() 28 november 2014
Vilken sylt passar till safransspankaa ![]() ![]() ![]() 13 december 2014
Salmbärssylt och grädde är det som ska va gotländskt, med annars har du tex, blåbär som är liknande ![]() ![]() ![]() 4 mars 2013
ska man fylla panna till hälften eller till toppen? :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 30 december 2012
Antal grader då? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 19 december 2012
Saffranspannkaka är såååää gott.... Salmbärssylt hör ju till..... Och....jag har ätit både ljummen o kall.... Båda funksr....men ljummen är att föredra ![]() ![]() ![]() 22 juni 2012
Låter som rispudding med saffranssmak. Säkert gott. :) ![]() ![]() ![]() 23 december 2011
det är sak som har blivit nytt på mitt julbord helt underbar ![]() ![]() ![]() 23 augusti 2011
Jag förstår inte vart gröten kommer in. Ska man ha den vid sidan av eller? ![]() ![]() ![]() 26 augusti 2011
Den ska blandas i smeten så allt blir som en tjock pannkakssmet. ![]() Äldre kommentarer
![]() ![]() ![]()
|
|
Stekt gröt; värdelöst!