Köttfärscrêpes

Crêpes är en god och enkel rätt som går fint att variera. Dessutom lätt att förbereda i förväg om man vill ha gott om tid när gästerna knackar på dörren! Köttfärscrêpes är en populär variant som brukar uppskattas både av barn och vuxna. Den som gillar kryddig mat smakar av med mycket cayennepeppar!

Pannkakor

  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör

Fyllning

  • 400 g nöt-, lamm- eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 2 tomater
  • 3-4 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 2-3 msk grädde eller crème fraiche
  • cayennepeppar
  • svartpeppar
  • olivolja
  • salt
  • 1-2 dl riven ost, gärna lagrad

Gör så här

Stek först pannkakorna.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.

Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.

Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka pannkakor. Stek gärna pannkakorna lite tjockare än vanliga, klassiska pannkakor, så håller de ihop lite bättre när du lägger fyllning i dem. (Smeten räcker till 8 tjocka pannkakor.)

Låt pannkakorna svalna.

Smörj en stor ugnsfast form.

Skär tomaterna i skivor och skiva rödlöken till fina ringar.

Finhacka gul lök och stek den tillsammans med färsen i olivolja. Pressa ner vitlöken när blandningen börjar få färg.

Blanda ner tomatpurén och späd eventuellt med lite vatten. Låt småputtra 5 minuter. Blanda ner grädden eller crème fraiche. Låt koka ihop och lyft sedan av från plattan. Smaka nu av med peppar, salt och paprikapulver. Låt fyllningen stå en stund och svalna och rör sedan ner en deciliter riven ost. Fyllningen ska vara ganska tjock.

Lägg upp fyllning på en pannkaka, vik först in två av sidorna och vik sedan över de andra två sidorna så att det bildas ett "pannkakspaket". Lägg paketet/ rullen med skarven nedåt i den smorda formen.

Lägg tomatskivor ovanpå crêpesen, fördela fyllningen som finns kvar jämnt över crêpesen och dekorera med rödlöksringar.

Täck crêpesen med riven ost och gratinera i ugn 225 grader till de fått fin färg, cirka 15-20 minuter.

Servera gärna med sallad och ett gott bröd. Ris eller bulgur som smaksatts med buljong och kryddor är också gott till om man inte vill servera enbart crêpes.

 

Läsarkommentarer


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Nova
29 juli 2014

Sila mjölen först annars kommer de förbli klumpar utav mjöl i blandningen!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grilla

Hälsa våren vid grillen

Till Valborg vill vi grilla! Gör en riktigt god potatissallad med bacon som stillar hungern i väntan på den perfekta glöden.

helgmenyn.se

Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

bakakaka.se


Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

Pizzabotten, ost och ... tomatsås? Nej, på en vit pizza skippar vi tomatsåsen och får en riktigt krispig botten, penslad med olivolja. Potatis i lövtunna skivor tillsammans med vitlök och färskost blir en elegant, snabblagad pizza. Pizza ai funghi ska förstås toppas med en nypa torkad svamp och smörfrästa champinjoner som gör smaken mustigare. För den som är mindre vågad av sig går capricciosa alltid hem!

 bakapizza.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...