ÅlandspannkakaÅlandspannkakakan påminner om den gotländska saffranspannkakan. Även den är en sorts dessertungspannkaka. Du behöver
Gör så härÄgg och socker blandas och vispas en aning. Tillsätt därefter risgrynsgröt, vetemjöl, kardemumma och salt. Tillsätt slutligen mjölken och blanda ihop smeten. Den färdiga smeten hälls i långpanna och gräddas i 220 grader, ca 25 minuter. Pannkakan ska bli gyllenbrun och stadig. Ålandspannkaka serveras traditionsenligt med sviskonkräm och grädde (alternativt hallonsylt eller motsvarande). Ålandspannkaka, alternativt receptEn av våra läsare som kallar sig Ålandsflickan skickade in följande: Hej! Skickar receptet där man väljer om man vill ha risgryn eller mannagryn i sin pannkaka. Det är stor skillnad på vem man pratar med om en "äkta" åländsk pannkaka skall göras på ris eller mannagryn! :) Du behöver
Gör så härMjölk och ris/mannagryn kokas till en smidig gröt som får svalna något. Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts. Tillsätt mer mjölk om smeten är för tjock. Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smten. Klicka på smöret. Grädda i 200 grader ca 40 - 60 minuter. Servera med sviskonkräm eller snömos (åländskt uttryck för grädde). Smaklig måltid! pannkakor.se bugar och bockar och säger Tack Ålandsflickan!
Läsarkommentarer
Rapportera olämplig kommentar Kommentar av
Deidre in Vermont,USA
29 juli 2015
Yum! We traveled to Aland (home of our forefathers) last month and ate Alands pannkakor every day for 2 weeks! We prefer it with lingonberry and whipped cream. With lots of cardamom it is great. Tried it in Geta with safron and that was wonderful too! Our family recipe uses farina, but I can hardly wait to try it with a bit of rice. Kommentar av
Mats
8 februari 2013
Hej, "pannkakor"! Vad kul att hitta en site enbart om pannkaka. Som ålänning sedan 25 år "måste jag bara" påpeka att de allra flesta ålänningar använder mannagryn i Ålandspannkaka och INTE risgryn. Man brukar säga att man i Sunds kommun på Norra Åland traditionellt använder risgryn och i de flesta andra av Ålands 16 små kommuner använder man Mannagryn. Under en tid var vi innehavare av Café Uffe på Berget, som är ett utsiktscafé ovanför Färjsundet mellan Finström och Saltvik. Uffe på Bergets Ålandspannakaka anses av många vara mycket god och i den använder man mannagryn. Konsistensen skiljer sig ganska mycket beroende på om man använder mannagryn eller risgryn. Hälsningar från ett blåsigt kallt Åland i februari Mats Svar av Infödd Åländska
18 april 2016
Risgryn används precis lika ofta som mannagryn i ålandspannkaka! Så där har du fel. Kommentar av
Sepe
24 februari 2011
Lite vaniljsocker till och vola´. Kommentar av
Solveig
4 augusti 2009
Jag smakade Ålandspannkaka för första gången igår. Det var jättegod! Kommentar av
Tommy Andersson Åland
18 november 2009
Härligt att båda recepten kommit hit till sidan, vilket som är äkta tror jag grundar sig på vilken gröt man hade haft på bordet dagen före. För när detta recept började användas hade man nog inte möjlighet att välja ris- eller mannagryn. Kommentar av
Milis
19 december 2009
Hej! Fick för första gången i Oktober i år smaka på Ålandspannkakan och JÖSSES va gott!!!!!! Det var min granne som hade vart på en resa till Åland och det serverades av denna underbara pannkaka! Både hon och jag är sålda på denna mumsrätt! Gör denna minst 2 gånger i månaden nu, för den går åt och då inte bara till mig!!! Kommentar av
Pamela Ahlskog
13 mars 2009
Hej! Jag är också Åländska född i Mariehamn och jag brukar sätta mannagrynsgröt och tycker receptet ovan liknar precis ett gammalt recept jag hittat i en bok som en i Sund på Åland hade sammanställt så detta recept är det bästa på ålandspannkaka:) Åländska numera boende i Finland och bondmora(det är filmen "grabben i graven bredvid" som gjorde jag gav min bonnapojk en chans:) Kommentar av
Anna
14 april 2010
Min far, som er fra Åland, har fødselsdag i morgen, så jeg vil lave rigtig ålandsk pannkaka til ham. Jeg håber det bliver godt:) Kommentar av
ANN-bRITT Sundberg
16 april 2010
jag har laga det här recepte ålandspannkaka ock den är godast med risgryn tack för fina recept bor i sibbo Äldre kommentarer
MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! VardagsfestDragongrytaIngenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen! Sås av alla slagGlöm inte såsen!Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup. MorotskakaMorotskaka + limeMorötter i kakan är ingen märkligt påhitt. Den orange roten är inte bara nyttig vardagsgrönsak utan passar även i kakor. Saftiga, smakfulla och vackert färgade blir kakorna. Klassisk morotskaka med sitt färskosttäcke är ett måste för de flesta caféer. Kanske en god men smal morotskaka utan fett? Pepparochsalt föreslår ett nytt recept på morotskaka med lime. Frisk och annorlunda till fika och efterrätt! Pepparkakor
Klassiskt hela julen!
Riktigt goda, hembakta pepparkakor...
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Surdegsbröd
Finaste limporna
Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
|
|
Rapportera olämplig kommentar
Dölj Rapportera olämplig kommentar
Jag använder det alternativt recept men det är inte så luftig som pankakan på Åland. Jag försökte 1/2 ts bakpulver men jag kunde inte nå bra resultat. Vad är luftighetens secret?