Nyttigare amerikanska pannkakor?
Hur kan man göra amerikanska pannkakor nyttigare?
- ebba
Ibland kanske det är lika bra att äta något onyttigt, njuta av det och välja nyttigare till vardags? Vill man trots allt göra dem nyttigare kan mjölet bytas mot siktat dinkelmjöl, eller delvis bytas mot grahamsmjöl. Sockret kan uteslutas och smöret i smeten bytas mot en neutral olja. Stek ändå i smör, för den goda smaken! Pannkakorna kan serveras till exempel med frukt och bär, matyoghurt och lite honung. Kommentar av
Emil
3 februari 2014
Varför äta nyttigt andra amerikanska pannkakor är dubbelt så goda MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! PepparkakorFörklädet på, pepparkaksdags!Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor! PannkakorPannkakor är svaret!Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja! DressingSalladens bästa vänMed dressing kan du förvandla den enklaste isbergssallad till en smakupplevelse. Några få ingredienser räcker för att vispa ihop exempelvis en dressing med vitlökssting. Om du föredrar krämig yoghurt framför olja och vinäger kanske en dressing med dijonsenap och citron i fransk stil är något för dig. Klassiska smaker eller nya kombinationer? Prova dig fram och hitta din favorit! Fisksoppa
Lyxig soppa för många.
Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Frukostbullar
Morotsbullar
Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
|
|
Jag har bott i USA i tio år och är hälsovegan som undviker fett. Här är mitt favoritrecept på amerikanska pannkakor:
1/2 banan, mosad
1.9 dl bovetemjöl
0.6 dl majsmjöl (inte maizena, utan mjöl gjort på torkade majskorn)
0.6 dl malet linfrö
0.6 dl hampproteinpulver
1 msk agavesirap
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
3.75 dl mandelmjölk
0.6 dl vatten
2.5 dl färska blåbär
1. Blanda ihop allt utom blåbären ordentligt i en stor skål.
2. Rör försiktigt ner blåbären.
3. Häll i 0.8 dl smet per pannkaka i en het teflonpanna utan fett. Vänd på pannkakorna när det syns bubblor även i mitten av pannkakorna. Grädda tills pannkakorna är ljusbruna.
Receptet räcker till fyra. Det blir ungefär 8-10 pannkakor, ungefär 250 kcal per person. Serveras finfint med skivad banan och/eller mera blåbär på. Man kan ju hälla på lönnsirap som sedvanligt också, men 2 msk äkta lönnsirap har hela 100 kcal och det är inte mycket sirap i 2 msk. Det är på det viset man kommer upp i 700-1000 kcal för de riktigt lyxiga pannkaksfrukostarna på frukostkedjor.
Jag gör en fyrdubbel sats på en helg och fryser in pannkakorna tre och tre, så jag kan lätt mikra en pannkaksfrukost på fredagar som lite vardagslyx.
Man kan använda frusna bär också, det är bara att mäta fruset och sedan tina och använda. Jag brukar hälla i blåbärsspadet också.
De konstiga måtten kommer från omberäkningen från koppar till deciliter.